Wat is eczeem?

 

Eczeem is een verzamelnaam voor huidklachten waarbij sprake kan zijn van schilfering, roodheid, bultjes, blaasjes al dan niet gecombineerd met jeuk.

Om hierin wat structuur aan te brengen wordt er onderscheidt gemaakt in:

 • Constitutioneel eczeem: hetgeen een gevolg is van aanleg. Vaak in knieholtes en elleboogsplooien.
 • Allergisch eczeem: door extern of intern contact met een irriterende (allergeen) stof
 • Seborroïsch eczeem: de huid vertoont schilfers, die worden veroorzaakt door een gist. Komt meestal voor op het hoofd, bij de wenkbrauwen, de neus en wangplooien.
 • Craquelé eczeem: droge schilfering doordat de huid te weinig vocht kan vasthouden. Komt nogal eens voor bij oudere mensen die te weinig drinken.
 • Ortho-ergisch eczeem: door overmatig gebruik van (warm-) water en zeep. Denk ook aan schoonmaakmiddelen t.b.v. het huishouden.
 • Hypostatisch eczeem: ontstaat als gevolg van oedeem. Vaak betreft het de onderbenen.

Wat zijn de oorzaken van eczeem?

De 2 meest voorkomende vormen van eczeem zijn het constitutionele eczeem en het allergische eczeem.

Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem)

Mijns inziens zijn er 2 oorzaken voor de activering hiervan:

In de eerste plaats door een gebrek aan essentiële aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Deze worden niet door het lichaam zelf aan gemaakt, maar moeten uit de voeding komen. Hiertoe behoren: lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine.

Aminozuren zijn van belang voor vele functies in het lichaam. Ze komen voor in een groot deel van onze cellen en weefsels, maar vooral in de spieren, de huid, de haren en de botten.

Behalve dat ze structuur geven, spelen ze ook een zeer belangrijke rol bij het transport en de opslag van voedingsstoffen en afvalstoffen in het lichaam.

Een tekort aan deze stoffen kan leiden tot verstoring van de stofwisseling.

Zo zijn ook enzymen opgebouwd uit aminozuren. Enzymen spelen een belangrijke rol bij de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten. Door een gebrek aan deze verteringsenzymen kunnen er ophopingen ontstaan van afvalstoffen in de uitscheidingsorganen: darmen, lever en nieren.

Wanneer deze concentraties te hoog worden bestaat de kans dat deze zich, d.m.v. transpiratie, via de huid een weg naar buiten gaan banen. Dat kan ontstekingsreacties in de huid veroorzaken.

Afvalstoffen zijn op hun beurt ook weer een voedingsbodem voor ongezonde bacteriën, die o.a. kunnen zorgen voor een bacteriële disbalans in de darmen (dysbiose).

In de tweede plaats kan er tegelijkertijd sprake zijn van een lymfatische zwakte, waardoor de afvalstroom nog langer in het lichaam blijft. Erfelijkheid speelt hierbij een rol.

Allergisch eczeem

Dit duidt op een overprikkeling van het imuunsysteem. Doorgaans zijn de reacties heftiger dan bij constitutioneel (atopisch-) eczeem.

De overprikkeling onstaat door lichaamsvreemde (synthetische-) stoffen, zoals o.a. vaccinaties, massa’s E-nummers in onze voeding (bv. smaakversterkers), maar kan ook worden veroorzaakt door voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld koemelk, tarwe, witte suiker en varkensvlees.

Daarnaast zijn er ook nog stoffen uit het externe milieu zoals pollen, haren van dieren, wasmiddelen,geuren e.d. die het imuunsysteem kunnen prikkelen. De ontregeling kan behalve eczeem ook leiden tot o.a. hooikoorts.

Zowel bij constitutioneel eczeem als allergisch eczeem kunnen stress en trauma een belangrijke rol spelen. Ze ontregelen door verkramping eveneens de stofwisseling.

Hoe behandel je eczeem?

Het reguliere antwoord op eczeem is doorgaans het gebruik van anti-histaminica i.c.m. een hormooncrème. Bij schrijnende gevallen kan dit (tijdelijk) uitkomst bieden. Het probleem lost natuurlijk voor geen meter op omdat de oorzaak niet wordt aangepakt.

Er zal bij constitutioneel eczeem moeten worden gekeken hoe eventuele tekorten aan essentiële aminozuren kunnen worden aangepakt. Deze moeten vanuit de voeding of vanuit een supplement worden aangevuld. Bij een bacteriële disbalans in de darmen kan ook de inzet van zogenaamde pre- en probiotica gewenst zijn. (prebiotica zijn onoplosbare plantenvezels).

Het is bij allergisch eczeem van groot belang dat de allergenen worden achterhaald, hetzij regulier hetzij alternatief. Deze moeten worden vermeden. Daarnaast kan overwogen worden of alle kinder-en reisvaccinaties wel noodzakelijk zijn. Kijk ook op de website van de vereniging voor kritisch prikken nvkp.nl

In alternatieve praktijken wordt gebruik gemaakt van methodes zoals bioresonatie-therapie en NAET om allergieën af te zwakken. Ook wordt er gewerkt met kruiden, celzouten en homeopathie om de drainage in het lichaam via darmen, lever en nieren te stimuleren.

Verder dient er ook te worden gewerkt aan stress en trauma. Bijvoorbeeld met medicaties als homeopathie en Bachbloesems. Natuurlijk zijn er zowel regulier als alternatief mogelijkheden te over om psychische problemen aan te pakken.

Tips bij eczeem:

 

 • douche kort en niet te warm
 • douche direct na transpiratie. zweet kan irritaties geven
 • dep de huid droog i.p.v. wrijven
 • gebruik liever een badolie dan een zeep
 • bij gebruik van zeep liever een PH (= zuurgraad) van 7 dan van 9 gebruiken
 • gebruik katoenen kleding
 • vermijd droge lucht
 • houd bij jeuk de nagels kort
 • houd bij jeuk het eczeem met kleding afgedekt.
 • om jeuk te verminderen kan gebruik worden gemaakt van koele natte bandages
 • voorkom stress en neem rust.

Welke eczeem crème kan u het beste gebruiken?

Natuurlijk is ook de uitwendige verzorging van uw huid bij eczeem van groot belang. Voor het beste effect dient daarom een crème goed bij uw huid aan te sluiten. Een zogenaamde “Personal Cream” is daarop een passend antwoord.


Personal Cream is de naam van een bedrijf dat natuurlijke huidcrèmes ontwikkelt, die exact worden aangepast aan de individuele huid. Behalve dat deze persoonlijke huidcrèmes op het huidtype worden afgestemd, kunnen er tegelijkertijd ingrediënten worden toegevoegd, die specifiek inwerken op huidklachten zoals acne,couperose, rosacea en eczeem.

Voor de samenstelling van haar crèmes maakt Personal Cream gebruik van natuurlijke basisoliën, etherische oliënen kruiden. Deze worden al eeuwenlang geroemd vanwege hun bijzondere eigenschappen, die het behoud van een mooie huid en het herstel ervan, fantastisch ondersteunen.

De voedende basisoliën zoals bijvoorbeeld Arganolie, Macademiaolie, Tarwekiemolie en Avocadoolie

versoepelen, verzachten en hydrateren de huid. Bovendien bevatten ze vele B en E-vitamines die ook belangrijk rol spelen bij het herstel van eczeem.

De etherische oliën hebben hele specifieke eigenschappen. Bij eczeem wordt o.a. gebruik gemaakt van etherische oliën met ontstekingremmende, verzachtende, regenererende, pijnstillende, jeukstillende en hydraterende eigenschappen. Voorbeelden daarvan zijn kamille, Lavendel, Sandelhout, Roos, Geranium en Jeneverbes.

Wat betreft de kruiden valt te denken aan Aloë Vera Barbadensis, een veelzijdige alleskunner die veel in de crèmes wordt verwerkt.

 

Vermijden van minerale oliën

Voor de juiste huidverzorging van rosacea dient u een gezichtscrème te gebruiken die de huid niet afsluit. Daarom wordt er bij Personal Cream geen gebruik gemaakt minerale oliën zoals paraffine en vaseline.)

Afhankelijk van uw huid kunnen er verschillende recepturen op uw eczeem van toepassing zijn.

Daarbij kunnen de ingrediënten worden aangepast aan een droge huid, een jeukende huid, een schilferige huid of een vochtige huid.

Doordat er heel specifiek alleen naar uw huid wordt gekeken, heeft u met een Personal Cream een optimale eczeemcreme.

Overige eigenschappen van een Personal Cream 

De crèmes van Personal Cream zijn zeer mild en leiden uiterst zelden tot irritatie.

Zelfs niet bij een supergevoelige huid.

De geuren zijn harmonieus en natuurlijk. Ondanks dat geur iets heel persoonlijk is, is het wonderbaarlijk dat deze bij een persoonlijke crème altijd in de smaak valt.

De crème is niet alleen geschikt als dagcreme, maar ook als nachtcrème.  Ook bij de gevoelige ooghuid.

Door de milde samenstelling is een Personal cream ook geschikt voor de babyhuid.

 

Hieronder kan u uw persoonlijke eczeem crème direct bestellen. Levertijd max. 3 werkdagen.
(Bij een nieuwe crèmereceptuur wordt u eerst naar het intakeformulier geleid)